Onzichtbaar talent

Terwijl ik haar bijna overlaad met complimenten, kijkt ze me verwonderd aan. Oprecht verbaasd door wat ik zeg en met het schaamrood op de kaken wuift ze elke vorm van erkenning weg. Heeft ze enig idee wat ze in huis heeft? Nee... eigenlijk niet.

Deze anekdote is geen uitzondering. Steeds vaker tref ik vrouwen in hoge posities. Niet geheel toevallig, want samen met onze opdrachtgevers streven we naar het vinden van een match tussen vrouwen en topposities. Het topje van de ijsberg waar het gaat om diversiteit, maar het is een begin. Ondanks ruime ervaring en talloze goed afgeronde opdrachten, kom ik regelmatig vrouwen tegen die maar nauwelijks geloven dat ze zich onderscheiden van de rest. Onder het mom vanzelfsprekend en “dat kan iedereen wel” maken ze normaal wat uitzonderlijk is. Nee, niet uitsluitend vrouwen. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen: meestal wel.

Natuurlijk, bescheidenheid siert een mens. Tot op zekere hoogte. Want, vaak zitten zij zichzelf enorm in de weg. Met torenhoge inspanning (want, het kan altijd beter), stress (tja, met álle ballen in de lucht) en het overschrijden van eigen grenzen (eigen belangen zijn ondergeschikt) tot gevolg. Zonde.

En onnodig, weten de vrouwen die ik zie. Zij trokken aan de bel en werken actief aan hun ontwikkeling. Dat is niet gemakkelijk, want dit betekent uit je comfortzone stappen en jezelf in de spiegel durven aankijken. Erkennen wie je bent, met je krachten én gebreken. Maar, de stap is gezet en de hulp is aanvaard. Zij komen er wel.

Enige zorgen maak ik me om de vrouwen die onopgemerkt blijven. Onzichtbaar, omdat zij zichzelf niet op de borst kloppen of vooraan gaan staan. Je moet ze willen zien. Als een dier met een perfecte schutkleur: meester in wat hij doet, zonder op te vallen. In een wereld waarin talent schaars is, is het belangrijk om de goede mensen aan boord te houden. Maar dan moet je wel weten welk talent je in huis hebt! De ervaring leert: veel meer dan je (nu) denkt.

Ongetwijfeld heb je iemand in je hoofd. Spreek haar eens aan, benoem wat je ziet. Help elkaar verder. En als je jezelf aangesproken voelt? Ga op zoek naar iemand die jou verder kan helpen. Zet stappen, het liefst buiten je comfortzone. En laat je zien!
Publicatie datum: 11 maart 2022
Marijn Pietersen-Jonker MSc senior consultant
  • 06 - 42258989
  • Stuur een bericht
  • Linkedin