Vakantie, een moment van bezinning

In mijn werk als consultant spreek ik regelmatig met mensen over hun loopbaan. Vaak leveren deze gesprekken mooie, nieuwe inzichten op. Voor mij persoonlijk is de zomervakantie een moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Meestal doe ik dat onder het genot van een goed glas Franse wijn. Echter dit jaar heb ik samen met mijn partner besloten om de vakantie anders in te vullen. We hebben een reis gemaakt naar een ver land. Een land dat wij onze kinderen graag willen laten zien en beleven, omdat we er veel mee hebben; Indonesië.

Over het algemeen denk ik tijdens onze vakanties in Frankrijk na over de afgelopen maanden. Wat heb ik gedaan in mijn werk en privé, waar kijk ik met veel plezier op terug en waar iets minder? Ook denk ik na over wie ik heb gesproken en wie te weinig. Zijn er dan dingen die ik na de vakantie anders of meer zou willen doen?

Maar wat gebeurt er dan als de omgeving van je bezinningsmoment opeens drastisch verandert? Je een vakantie beleeft waarin je weinig tijd hebt om een boek te lezen of rustig over de zee kan turen, maar een vulkaan aan het beklimmen bent of orang-oetangs zoekt in de jungle. Ik heb gemerkt dat die bezinning dan ook wel komt, maar op een andere manier. Ik zet het meer af tegen de omgeving waarin ik op dat moment ben, die duidelijk anders is dan ik gewend ben.

Enkele van mijn overdenkingen:
- Ik ben blij dat ik een leuke baan heb en niet in armoede hoef te leven.
- Ik ben blij dat ik in een land woon waar de vuilnis gewoon wordt opgehaald en niet op straat wordt gegooid of verbrand wordt.
- Ik ben blij dat ik water uit de kraan kan drinken en onder een warme douche kan staan.

Maar ik heb ook gemerkt dat ik de mensen in mijn vakantieland bewonder voor hun optimisme en hun geloof in de toekomst. De rust die ze bewaren in de dingen die ze doen, ‘pelan-pelan’, want het komt goed. Hun vriendelijkheid, interesse en inzet om het mij naar de zin te maken.

Natuurlijk, ik ben toerist en ze kunnen wat aan mij verdienen, maar door mij kunnen ze ook hun dromen waarmaken. En dromen hebben ze, zo heb ik ervaren!

Voor mij heeft het gebracht dat verandering van omgeving ook een andere uitkomst van de bezinning gaf. Door een andere omgeving en cultuur te ervaren, kijk ik weer wat anders naar de dingen die ik doe en gewoon vind. Mij is tijdens deze vakantie opgevallen dat we veelal bezig zijn met alles snel en haastig te willen doen in plaats van wat meer de rust te bewaren. Dat we (te) vaak kijken naar wat we allemaal niet hebben en te weinig naar wat we wel bezitten. Ook in mijn werk kijken we vaak naar wat iemand in het werk en als persoon nog meer kan ontwikkelen. Het is ook goed om te kijken naar wat we wel hebben, hoe kun je de kwaliteiten die je in huis hebt (meer) benutten. Want deze moeten we niet vergeten. Goed om daar weer eens bij stil te staan!
Publicatie datum: 19 september 2018
drs. Nynke Wielaard consultant
  • 06 - 15116867
  • Stuur een bericht
  • Linkedin